Siirry pääsisältöön

Lapin kaivoshankkeet vs. luonnonsuojelu

Kaivoshankkeet vastaan luonnonsuojelu, ristiriitoja täynnä!

Vierailin viikko sitten Maamme rikkaudet-tapahtumassa. Ihmisten kanssa jutellessa tuli huomattua, että asia jakaa lappilaiset kahtia, työpaikat vs. luonnonsuojelu.


Lapin kaivokset, kuva Lapin Kansasta


Miksi Lappiin halutaan kaivoksia

Lapin maaperästä löytyy runsaasti erilaisia metalleja. Mm. kultaa, uraania, kobolttia ja platinaa. Monille näistä on suuri kysyntä maailmalla johtuen mm. lisääntyvästä akkujen ja muun teknologian tarpeesta. Suomi on vakaa maa ja siksi se on kaivosyhtiöiden näkökulmasta kiinnostava. Raaka-aineiden kohoava hinta markkinoilla kasvattaa myös kaivosten kannattavuutta. Monissa paikoissa vanhoja kaivoksia on myös avattu uudestaan kannattavuuden parantuessa.


Kaivosten hyvät puolet

Kaivokset tuovat Suomeen lähinnä työpaikkoja ja sitä kautta verotuloja. Työpaikkoja kaivosteollisuudessa on yhteensä vähän yli viisi tuhatta, joista noin puolet itse kaivoksissa ja loput alihankkijoiden palkkalistoilla. Liikevaihtoa ala tekee noin kaksi miljardia, eli hieman alle prosentin bruttokansantuotteesta. Paikallisesti kaivostoiminta on monella paikkakunnalla merkittävä työllistäjä, mutta valtakunnallisesti työpaikkojen määrä ei ole merkittävä. 


Kaivosten haitat

Kaivosten suurin haitta on niiden peruuttamaton vaikutus luontoon. Varsinkaan Lapissa herkkä luonto ei palaudu enää entiselleen, kun se on kerran pilattu. Vaikka kaikki menisi kaivoksella niin kuin pitää ja ennallistamistyöt tehtäisiin vaadittavalla tavalla, ei luontoa saa enää entiselleen. Puhumattakaan esimerkiksi Talvivaaran kaltaisista ympäristötuhoista. En voi edes kuvitella, miltä tuntuu asua kaivoksen pilaamaalla alueella. Et voi uida vesistöissä, kalat ovat kaikonneet, ilmassa on hajuhaittoja sekä maan ja kiinteistöjen arvot ovat romahtaneet. Mitään korvauksia kiinteistöjen ja maa-alueiden omistajille ei ole myönnetty. 

Haitaksi voi myös laskea ulkomaalaisten kaivosyhtiöiden voittojen valuminen ulkomaille. Helppona muutoksena tähän olisi esimerkiksi monessa maassa käytössä oleva erillinen kaivosvero. Tälläinen vero on tulossa myös Suomeen ja se tulee ilmeisesti voimaan vuonna 2023. Veron tuotoista 60 prosenttia ohjataan kaivosten sijaintikunnille ja 40 prosenttia valtiolle.

Hannukaisen kaivos tuli uudelleen avautuessaan todennäköisesti näkymään tämänkin kuvassa taustalla. Kuva on otettu Kesängin rinteestä kevättalvella 2022.Suunniteltuja kaivoshankkeita Lapin alueella

Hannukainen, Kolari

Löydetyt malmit: rauta, kupari, kulta

Sijainti: Hannukainen kylä noin yhdeksän kilometrin päässä Yllästunturista

Pilaisi maiseman Ylläksen päältä ja todennäköisesti tuhoaisi matkailuelinkeinon vuosien ajaksi. 

Suljettu kaivos, joka halutaan avata uudelleen ja laajentaa.

Sakatti, Sodankylä

Löydetyt malmit: kupari, nikkeli, koboltti

Sijainti: Sodankylän kirkonkylän pohjoispuolella lähellä Kevitsan kaivosta

Euroopan rikkain monimetalliesiintymä. Esiintymä sijaitsee kaksinkertaisesti suojellun Viiankiaavan alla. Kaivos riskeeraisi lukuisten harvinaisten ja uhanalaisten lajien elinolot.

Sokli, Savukoski

Löydetyt malmit: fosfori

Sijainti: Savukoskella lähellä Tuntsan ja Kemihaaran erämaa-alueita.

Pilaisi lähellä virtaavan Nuorttijoen rikkaan taimenkannan ja vaikeuttaisi porotaloutta alueella.

Rompas-Rajapalot, Rovaniemi/Ylitornio

Löydetyt malmit: kulta, koboltti

Sijainti: Rovaniemen ja Ylitornion rajalla, noin kymmenen kilometrin päässä Pisavaaran luonnonpuistosta.

Suunniteltu kaivoshanke sijaitsee vedenjakajalla ja riskeeraa sekä Kemijoen että Tornionjoen vesistölalueet. Lisäksi alue on Lounais-Lapin viimeinen erämaa-alue.

Suhanko, Ranua

Löydetyt malmit: platina, palladium, kulta, kupari, nikkeli

Sijainti: Ranuan kunnan alueella Ranuan ja Rovaniemen puolessa välissä

Jätevedet aiotaan ohjata Kemijokeen Tervolan kunnan alueelle. Vesialueiden omistajat ja jokivarren asukkaat pelkäävät kaivoksen jätevesien pilaavat joen kalastus- ja virkistyskäytön. Myös Tervolan kunta on huolestunut päästöjen vaikutuksista Kemijoen veden laatuun.

Maaninkavaara, Posio

Löydetyt malmit: koboltti, kupari

Sijainti: Posion kunnan alueella, lähellä samannimistä kylää

Suunniteltu kaivoshanke sijaitsee vedenjakajalla ja sen päästöt tulisivat riskeeraamaan sekä Kemijoen että Oulankajoen vesistöt, sekä alueen porotalouden.

Lapissa jo olevat kaivokset

Kevitsa, Sodankylä

Suurikuusikko, Kittilä

Elijärvi, Kemi

Yhteenveto

Kaikkia kaivoshankkeita yhdistää samat asiat: Pahimmillaan vain reilun kymmenen vuoden toiminta-aika ja peruuttamattomat  vahingot luonnolle. Lapin luonto on minulle todella tärkeä ja sitä ei pitäisi pilata muutaman hetkellisen työpaikan ja ulkomaille valuvien voittojen takia. On päättäjiltä todella lyhytnäköistä toimintaa pilata luonto työpaikkojen toivossa. Ennemmin pitäisi kehittää kestävää luontomatkailua ja saada sitä kautta lisää tuloja Lappiin. Varsinkin Itä-Lapin alueella on vielä paljon käyttämätöntä potentiaalia matkailun suhteen. Ymmärrän toki, että uudelleen valintaa hamuavat politiilot arvostavat enemmän nopeasti saatavaa hyötyä, kuin pitkän tähtäimen tavoitteita. Nykyisellä tiedolla itse olen vahvasti uusia kaivoshankkeita vastaan. En vielä tiedä, miten aktiivisesti tulen hankkeita vastustamaan, mutta olen herännyt tähän asiaan vasta ihan viime vuosina.

Olisi mukavaa kuulla, mitä te rakkaat lukijat olette mieltä aiheesta, joten kommentoikaa blogia ja kertokaa mitä mieltä juuri sinä olet Lapin kaivosteollisuudesta.

Hyödyllisiä linkkejä:

https://rajatlapinkaivoksille.fi/

https://www.sll.fi/lappi/

https://proyllas.fi/wp/

https://saimaailmankaivoksia.org/

Ps. Pahoittelut kuvien vähäisyydestä, en ole itse päässyt käymään kyseisillä paikoilla ja muiden ottamia kuvia ei oikein ole mahdollista käyttää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talvea odotellessa

Talvea odotellessa, vielä on silti syksyä jäljellä Ylä-Lapissa ruska alkaa pikku hiljaa olemaan ohi ja Rovaniemelläkin lehdet tippuu jo puista. Talvi alkaa tuoksumaan ilmassa, onhan sitä jo odotettu. Ounasvaaran rinteeltä syksyn satoa Talvi on minun suosikkivuodenaika Kaunista😍😍 Olen aina pitänyt talvesta, ihan lapsesta asti. Iso osa lapsuuden muistoista liittyy nimenomaan talveen. Muistan lapsuuden vuosista Lapista mm. valtavat lumikinokset, ehkäpä aika kultaa muistot. Voidaanko kuitenkin porukalla sopia, että sillon oli ihan hulluna lunta Sodankylässä. Eräs hassu muisto ajoittuu noin vuoteen 2000. Tein takapihalle pienen hyppyrin lumilaudalle. Isosiskoni halusi hypätä siitä ihan vaan juoksemalla ja venäytti nilkkansa. Iskä totesi ainoastaan, että on ne vaan reikäpäitä nuo meidän tytöt. Sama sisko muuten ajoi ensimmäistä kertaa elämässään autoa minun Sierralla. Minä olin 14 ja sisko 18 tai 19.  Talvella ollaan myös paljon ajettu autolla, enemmän kylki, kuin keula edellä. Eräs kaveri

Pyörällä Kopsukselle

Pyörällä Kopsukselle Kävimme isäni ja veljeni kanssa pyörällä Kopsukselle viikonloppuna. Ruska oli jo melkein ohi, mutta kivaa oli silti. Syötiin burgereita ja kerrottiin hyviä vitsejä. Kopsusoja paikkana Kopsusojasta on puhuttu paljon tässä blogissa. Kertokaa jos kyllästytte, minä nimittäin en kyllästy😁 Olen aikaisemmin kertonut Kopsukselta tässä , tässä ja tässä jutussa. Kopsuksella on tosiaankin meidän suvun vanha kultavaltaus. Purolla on kullanhuuhdonta alkanut alunperin joskus 1950-luvulla ja loppunut vuonna 2017. Paikalla on kuitenkin edelleen jäljellä vanha kämppä, sauna ja varasto. Kämpän kunto alkaa olemaan huononemaan päin ja sen tulevaisuus on vähän epäselvä. Ainakin kattoa pitäisi paikkailla, jos käyttöä halutaan jatkaa.  Kämpän kunto huononee, saa nähdä kauanko mökki vielä pysyy pystyssä. Tavat matkustaa kämpälle Kansallispuistojen sääntöjen mukaan puistossa saa liikkua vapaasti jalan, hiihtäen, meloen ja soutaen. Pyöräily taas on sallittu ainoastaan merkityillä reitei

Etelä vs Pohjoinen

Etelä vs Pohjoinen, kumpi vie Etelä vs Pohjoinen, ikuinen tappelu. Oisko sittenkin molempi parempi? Mää oon asunut molemmissa joten vertaillaan vähän. Kauas on pitkä matka  Etelän hyvät puolet Etelässä on paljon hyvää. Ehkä ykköseksi nostaisin mahdollisuudet tehdä asioita. Pystyt harrastamaan melkein mitä tahansa lajia, löytyy kulttuurimenoja kuten oopperaa, teattereita ja museoita. Etelässä myös asuu enemmän tuttuja ihmisiä.  Etelästä löytyy esim paljon yleisiä saunoja, joista erityismaininnan saa Sompasauna . Vapaaehtoisvoimin pyörivä Sompasauna on "saunamaailma" meren rannalla Helsingin Verkkosaaressa lähellä Kalasatamaa.  Etelässä on myös meri, se on ehdoton valtti. Merelle voi mennä vaikka purjehtimaan tai saariin retkelle. Muutenkin luonto on etelässä hieno, mutta meri tekee sen eron etelän ja pohjoisen välillä.  Veneretken satoa Etelästä saa pizzaa automaatista, en tiiä meneekö tämä hyviin vai huonoihin puoliin Etelän huonot puolet Etelän huonoihin puoliin kuuluu mm. j