Siirry pääsisältöön

Pyörällä Kopsukselle

Pyörällä Kopsukselle

Kävimme isäni ja veljeni kanssa pyörällä Kopsukselle viikonloppuna. Ruska oli jo melkein ohi, mutta kivaa oli silti. Syötiin burgereita ja kerrottiin hyviä vitsejä.
Kopsusoja paikkana

Kopsusojasta on puhuttu paljon tässä blogissa. Kertokaa jos kyllästytte, minä nimittäin en kyllästy😁 Olen aikaisemmin kertonut Kopsukselta tässä, tässä ja tässä jutussa. Kopsuksella on tosiaankin meidän suvun vanha kultavaltaus. Purolla on kullanhuuhdonta alkanut alunperin joskus 1950-luvulla ja loppunut vuonna 2017. Paikalla on kuitenkin edelleen jäljellä vanha kämppä, sauna ja varasto. Kämpän kunto alkaa olemaan huononemaan päin ja sen tulevaisuus on vähän epäselvä. Ainakin kattoa pitäisi paikkailla, jos käyttöä halutaan jatkaa. 


Kämpän kunto huononee, saa nähdä kauanko mökki vielä pysyy pystyssä.


Tavat matkustaa kämpälle

Kansallispuistojen sääntöjen mukaan puistossa saa liikkua vapaasti jalan, hiihtäen, meloen ja soutaen. Pyöräily taas on sallittu ainoastaan merkityillä reiteillä, sekä muutamalla merkitsemättömällä reitillä, esim meidän käyttämällä Kopsusjärventiellä. Näillä rajoituksilla pyritään estämään herkän Lapin luonnon turhaa kulumista. Valtauksen omistajat saavat kuitenkin poiketa näistä ohjeista tarvittaessa ja virallisesti meillä on vielä paikan loppusiivous käynnissä, joten saamme ajaa pyörällä perille asti. Moottoriajoneuvoilla ajaminen on luonnollisesti kiellettyä muutamin poikkeuksin. Esimerkiksi poronhoitajat ja puiston henkilökunta saavat ajaa puistossa ainakin mönkijöillä ja kelkoilla. Toinen poikkeus on valtauksen omistajat, mutta hekin tarvitsevat erillisen huoltoajoluvan ja sen saa yleensä vain lumipeitteiselle ajalle ja yhdelle kelkalle. 


Aina ei päästy perille asti

Menimme tällä kertaa paikalle pyörillä. Kalustona oli kaksi läskipyörää ja yksi sähkömaastopyörä. Ajoimme Kopsusjärventietä niin pitkälle, kuin autolla oli mahdollista ja jatkoimme siitä pyörillä. Pyöräilymatkaksi kertyi hieman yli kymmenen kilometriä. Reitti on pääosin helpohkoa, loivia nousuja ja laskuja, mutta maasto Saariselän alueella on todella kivinen ja tiellä on myös paljon juuria.


Luppo-Matin laavu Kopsusjärventien varrella 

Luppo-Matin laavun jälkeen alkaa ensimmäinen kunnon ylämäki. Mäki alkaa nousemaan ensin loivasti reilun kilometrin matkalta ja jatkuu sitten jyrkempänä Tankapään päälle. Tankapään päältä laskeudutaan vauhdikas, mutta erittäin kivinen lasku alas suon reunaan, josta puro lähtee nousemaan kohti vanhaa valtausta. Ylös kämpälle voi ajaa joko purouomaa pitkin tai kapea polkua puron varressa. Menomatka kestää noin kaksi tuntia ja varsinkin viimeinen nousu puron vartta kämpälle saa sykkeet ylös. 


Menomatkan GPS-jälki


Perillä kämpällä 

Valtauksen alkuperäisen omistajan joskus 1960-luvulla rakentama kämppä on pieni lautarakenteinen mökki. Mökissä on pöytä, kolme sänkyä ja kamiina, sekä pieni ulkovarasto. Kämpän kunto alkaa olemaan aika huono ja sen kohtalo onkin hieman epäselvä. Mm. katto vuotaa hieman ja se onkin nyt väliaikaisesti paikattu pressulla. Yritämme saada Metsähallitukselta tiedon siitä mitä he aikovat kämpälle tehdä. Meillä olisi kyllä intoa kunnostaa ja käyttää sitä.


Sauna

Paikalta löytyy luonnollisesti myös sauna. Sauna on aikoinaan rakennettu Sodankylässä ja hinattu puron varteen talvella moottorikelkoilla. Saunassa saa kyllä mahtavat löylyt ja tulomatkan rasitukset saadaan hikoiltua pihalle. Harmi että puron vesimäärä ei riitä uimiseen, pohjalle menee vain pieni noro. Vesimäärä riittää kuitenkin ruoka-, juoma-, ja pesuvedeksi. Joskus vettä on jouduttu hakemaan toisesta purohaarasta lähes kilometrin päästä. 


Nimetön lampi Kopsusselän päällä


Luonto murtaa kiveä ja saa rotkon reunat sortumaan

Lauantaina aamupalan jälkeen lähdimme pienelle kävelylle. Nousemme ensin purouomaa pitkin ylävarastolle ja tutkimme sen kunnon sekä mitä tavaraa siellä vielä on. Varastolta jatkamme matkaa ylöspäin kohti Kopsuspäitä. Kopsuspäiden eteläpuolelta löytyy pieni lampi, josta puron itäisin haara saa vetensä ympäri vuoden. Lampi on todella kuiva ja puolet lammen pohjasta on näkyvissä. Lammen läheisyydestä löytyy myös hieno jyrkkäseinäinen kanjoni, jonka kalliot pikku hiljaa rapautuvat ja valuvat alas täyttäen kanjonin. Kanjonilta jatkamme matkaa Kopsuselkää pitkin takaisin kämpälle. Matkalla ihailemme mm. hienoja väkkyrämäntyjä. 


Näkymä kohti Kopsusselkää


Burgeria!

Kämpälle päästyämme koittaa retken kohokohta eli burgerin teko. Uskallan väittää ettei tämän puron varressa ole aikaisemmin burgereita tehty. Puiston alueella on joku saattanut tehdä, muttei näin hyviä. Pihvit paistan ulkona nuotiolla teräspannulla ja sämpylät paahdetaan tikun nokassa samalla nuotiolla. Lisäksi väliin tulee tietenkin pihvin päälle sulatetteva juusto, Myrttisen kurkkua ja majoneesia. Yli 200 grammaisella pihvillä varustetut burgerit uppoavat nopeasti nälkäisiin suihin. Illan päälle lämmitämme vielä saunan uudestaan.


Nuotiolla pihviin tulee ihan spesiaali aromi😋


Paras kehu mitä olen kuullut: "tällä burgerilla on laatutakuu"


Paluumatka menee joutuisammin johtuen helpommista nousuista. Menomatka oli noin kaksi tuntia ja paluumatka hieman alle 1,5 tuntia. Autossa ajomatkalla kohti etelää mietimme kämpän tulevaisuutta, kova halusi olis kämppää käyttää, mutta kunto ja Metsähallituksen mahdolliset purkusuunnitelmat mietityttävät. Talvella olisi tarkoitus käydä tuolla, toivottavasti ei ole romahtanut siihen mennessä.


Paluumatka oli vähän joutuisampi


Ps. hiihtokausi alkaa vknloppuna 😎


Helsinki helmikuu 2022

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talvea odotellessa

Talvea odotellessa, vielä on silti syksyä jäljellä Ylä-Lapissa ruska alkaa pikku hiljaa olemaan ohi ja Rovaniemelläkin lehdet tippuu jo puista. Talvi alkaa tuoksumaan ilmassa, onhan sitä jo odotettu. Ounasvaaran rinteeltä syksyn satoa Talvi on minun suosikkivuodenaika Kaunista😍😍 Olen aina pitänyt talvesta, ihan lapsesta asti. Iso osa lapsuuden muistoista liittyy nimenomaan talveen. Muistan lapsuuden vuosista Lapista mm. valtavat lumikinokset, ehkäpä aika kultaa muistot. Voidaanko kuitenkin porukalla sopia, että sillon oli ihan hulluna lunta Sodankylässä. Eräs hassu muisto ajoittuu noin vuoteen 2000. Tein takapihalle pienen hyppyrin lumilaudalle. Isosiskoni halusi hypätä siitä ihan vaan juoksemalla ja venäytti nilkkansa. Iskä totesi ainoastaan, että on ne vaan reikäpäitä nuo meidän tytöt. Sama sisko muuten ajoi ensimmäistä kertaa elämässään autoa minun Sierralla. Minä olin 14 ja sisko 18 tai 19.  Talvella ollaan myös paljon ajettu autolla, enemmän kylki, kuin keula edellä. Eräs kaveri

Etelä vs Pohjoinen

Etelä vs Pohjoinen, kumpi vie Etelä vs Pohjoinen, ikuinen tappelu. Oisko sittenkin molempi parempi? Mää oon asunut molemmissa joten vertaillaan vähän. Kauas on pitkä matka  Etelän hyvät puolet Etelässä on paljon hyvää. Ehkä ykköseksi nostaisin mahdollisuudet tehdä asioita. Pystyt harrastamaan melkein mitä tahansa lajia, löytyy kulttuurimenoja kuten oopperaa, teattereita ja museoita. Etelässä myös asuu enemmän tuttuja ihmisiä.  Etelästä löytyy esim paljon yleisiä saunoja, joista erityismaininnan saa Sompasauna . Vapaaehtoisvoimin pyörivä Sompasauna on "saunamaailma" meren rannalla Helsingin Verkkosaaressa lähellä Kalasatamaa.  Etelässä on myös meri, se on ehdoton valtti. Merelle voi mennä vaikka purjehtimaan tai saariin retkelle. Muutenkin luonto on etelässä hieno, mutta meri tekee sen eron etelän ja pohjoisen välillä.  Veneretken satoa Etelästä saa pizzaa automaatista, en tiiä meneekö tämä hyviin vai huonoihin puoliin Etelän huonot puolet Etelän huonoihin puoliin kuuluu mm. j