Nuotiolla ihminen viihtyy
Vanha kansan viisaus kuuluu: "tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä"
Tätä jaksaa katsella! |
Tämä on tullut huomattua ihan käytännössä. Pikkupoikana veljeni kanssa sytytimme vahingossa pienen metsäpalon, jonka sammuttamiseen tarvitsi palokunnan apua.
Tulenkäytön historiaa
Tulen käyttäminen keksittiin noin 1,6 miljoonaa vuotta sitten. Silloin ihminen ei vielä osannut tehdä tulta, vaan se otettiin talteen esimerkiksi salaman sytyttämästä metsäpalosta. Tulenteko opittiin vasta noin 100 000 vuotta sitten, tarkkaa ajankohtaa on hankala selvittää ja siitä on tutkijapiireissä olemassa useita teorioita. Aikoinaan tulta on käytetty suojaksi pedoilta, lämmittelyyn, valaisuun ja ruoan laittoon. Edelleenkin osassa maailmaa tulta käytetään näihin samoihin tarkoituksiin, mutta esimerkiksi Suomessa tuli liittyy nykyään lähinnä ruoan valmistukseen ja lämmitykseen.
Tulta käytetään tänä päivänä myös nuotiolla. Nuotio onkin paikka, missä minä viihtyisin määräämättömän ajan. Sieltä ei ole ikinä kiire pois. Varhaisimmat muistot nuotiolta minulla on papan palstalta alle kouluikäisenä. Muistan monet kerran kun kelkalla ajettiin palstalle, sytytettiin nuotio ja paistettiin milloin mitäkin.
"nuotio" papan palstalla Jeesiöllä |
Kävimme lapsuudessani muutenkin paljon nuotiolla. Nuotiolta on lapsuudesta myös huonoja (kivuliaita) muistoja. Joskus vähän alle 15-vuotiaana, olimme perheeni kanssa nuotiolla, muistaakseni Suvilammella. Meidän lasten suurin huvi nuotiolla oli polttaa muovipussia makkaratikun päässä. Siskoni poltti muovipussia ja iskä käski sammuttamaan sen vedessä. Sisko kääntyi ja valitettavasti minun poski sattui olemaan reitillä. Sulanut muovi jäi poskeen kiinni ja paloi siinä. Iskä otti minusta niskaperse-otteella kiinni ja pari sekuntia myöhemmin olin pää edellä lammessa. Muovi kyllä sammui, mutta kuivui samalla poskeen kiinni. Seuraavaksi lähdettiin jo tässäkin blogissa tutuksi tulleeseen OYS:n yhteispäivystykseen. Poskeen tuli syvä toisen asteen palovamma ja siihen jäi ikuinen arpi. Eipä se arpi elämää haittaa, mutta silloin se oli melko kipeä.
Kun ikää on kertynyt, nuotio on edelleen pysynyt tärkeänä paikkana. Teini-ikäisenä tuli käytyä kavereiden kanssa paljon mm. Suvilammella. Siellä vierähti helposti koko kesäyö tupakkaa poltellen ja aamun koitteessa kömmittiin kotia, varoen herättämästä porukoita. Nuotiolla viihtyy myös yksin, olen monesti käynyt yksin nuotiolla. Vain istunut siellä ja tuijottanut tulta. En osaa sanoa mikä siinä kiehtoo, ehkä se, ettei se ole hetkeäkään samanlainen tai paikallaan, vaan muuttuu kokoajan ja koskaan et tiedä millainen liekki seuraavaksi tulee.
Makkaran paistoa siskoni luona Hämeenlinnassa |
Nuotion sytyttäminen
Ruoan teko nuotiolla
Muutamia perusjuttuja ruoan laitosta nuotiolla. Nuotiolla arvostaa helppoutta. Kaikki mahdolliset valmistelut kannattaa tehdä kotona ja ainoastaan lämmitys/paistaminen nuotiolla. Tämä vähentää värkkäystä ja myös parantaa hygieniaa.
Makkara
Perinteinen suomalainen ruoka, mitä nuotiolla syödään, on tietenkin makkara. Makkaroita on miljoona erilaista ja se on puhtaasti makuasia, mitä makkaraa tykkäät siellä nuotiolla paistaa. Itse pidän lihaisista makkaroista, kuten Eetvartista ja Ukko-Pekasta. Yleensä ostan esim Eetvartin juustomakkaraa, mutta joskus on kiva hakea vähän vaihtelua esim jollain tulisemmalla versiolla. Makkaran päälle tietenkin sinappia, se kuuluu ehdottomasti asiaan.
Eetvartti Salami-Cheddaria Korouoman Pirunkirkon laavulla |
Burger
Nuotiolla voi myös tehdä burgereita. Olemme muutaman kerran tehneet ja huomanneet, että se vaatii nuotion kestävän paistinpannun. Ilman pannua pihviin ei saa kunnon paistopintaa ja maku jää vähän vajaaksi. Kaikki muu kannattaa tehdä kotona valmiiksi, jotta nuotiolla ei tarvitse tehdä muuta, kuin paistaa pihvit ja lämmittää sämpylät. Metsässä kaikki maistui paremmalta, varsinkin burgerit!
Nuotiolla tehty burger ja kyytipojaksi Blanc |
Hernekeitto
Myös valmis hernekeitto on toimiva ruoka nuotiolla. Vaatii toki vähintään kattilan, missä se voidaan lämmittää Hernekeitto on nopeampaa tehdä retkikeittimellä, mutta onnistuu myös avotulella.
Jälkiruokaa
Hyvä ja helppo jälkiruoka nuotiolla on esimerkiksi suklaabanaanit. Kuorelliseen banaanin tehdään viilto pituussuunnassa, viiltoon upotetaan suklaata ja tämä lämmitetään nuotiolla. Ihan kirjaimellisesti suussa sulavaa. Tätä voi tehdä myös kotona uunissa ja ottaa kylkeen esim vaniljajäätelöä.
Nuotioreissulle otan monesti kahvin kotoa termariin, tällä säästää ennen kaikkea paljon vaivaa perillä ja voi keskittyä nautiskeluun. Olen myös harkinnut retkimallin pressopannun ostamista, sillä saisi tehtyä tuoretta kahvia helpommin.
Tarkemmille ruokaresepteille voisi joskus tehdä kokonaan oman blogin, tähän blogiin en viitsi tämän enempää ruoasta kirjoittaa.
Nokipannukahvit papan palstalla |
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos palautteesta, arvostan sitä