Siirry pääsisältöön

Etelä vs Pohjoinen

Etelä vs Pohjoinen, kumpi vie

Etelä vs Pohjoinen, ikuinen tappelu. Oisko sittenkin molempi parempi? Mää oon asunut molemmissa joten vertaillaan vähän.


Kauas on pitkä matka 


Etelän hyvät puolet

Etelässä on paljon hyvää. Ehkä ykköseksi nostaisin mahdollisuudet tehdä asioita. Pystyt harrastamaan melkein mitä tahansa lajia, löytyy kulttuurimenoja kuten oopperaa, teattereita ja museoita. Etelässä myös asuu enemmän tuttuja ihmisiä. 

Etelästä löytyy esim paljon yleisiä saunoja, joista erityismaininnan saa Sompasauna. Vapaaehtoisvoimin pyörivä Sompasauna on "saunamaailma" meren rannalla Helsingin Verkkosaaressa lähellä Kalasatamaa. 

Etelässä on myös meri, se on ehdoton valtti. Merelle voi mennä vaikka purjehtimaan tai saariin retkelle. Muutenkin luonto on etelässä hieno, mutta meri tekee sen eron etelän ja pohjoisen välillä. 


Veneretken satoaEtelästä saa pizzaa automaatista, en tiiä meneekö tämä hyviin vai huonoihin puoliin


Etelän huonot puolet

Etelän huonoihin puoliin kuuluu mm. jatkuva kiire, elämän rytmi on ainakin minulle väärä. Uskallan myös väittää, että elämä Helsingissä saa monesti ihmisen ajatusmaailman kaventumaan ja monella unohtuu tai jää tietämättä, kuinka hieno maa meillä on. Toinen huono puoli on asumisen ja elämisen kalleus. Esimerkiksi vuokra-asunnot ovat todella kalliita verrattuna muuhun maahan. Isoin huono puoli (olipa kömpelösti sanottu 😂) etelässä on tietenkin se, että se ei ole Lappi. 


Etelässäkin saattaa olla kylmä 


Lapin hyvät puolet

Tarviiko niitä edes listata? Lappi on Lappi, Lapissa on ihmisen hyvä olla. Synnyin Lapissa ja varsinkin nyt aikuisiällä sydän on vetänyt pohjoista kohti. Lapin luonto jaksaa aina sykähdyttää. Lukuisissa hienoissa paikoissa olen jo käynyt ja lukematon määrä hienoja paikkoja on vielä käymättä. Olen parikin ( 1 ja 2 ) juttua kirjoittanut omista suosikkikohteista, mutta yksi paikka missä olen vieraillut ihan vastikään, ei ole vielä näille listoille kerennyt. Tämä paikka on Pyhä-Nattanen. Pitää täällä käynnistä kirjoittaa ihan oma blogi, paikka on ehdottomasti sen arvoinen, linkkaan se on myöhemmin tähän.


Maisema Pyhä-Nattasen rinteeltä


Lapissa on myös paljon mukavammat ja avuliaamat ihmiset. Harvoin tulee vastaan tympeitä ihmisiä ja jos tulee, ne on yleensä etelästä 😁 Avuliaisuutta kuvaa hyvin edellisessä blogissa kerrottu tarina kairaan hajonneesta kelkasta. Pyyteetöntä auttamista ei voi kuin arvostaa. Toki Lapista löytyy myös paljon jääräpäitä, mutta sehän on vaan hyvä, kun pitää kiinni periaatteistaan.


Lapin huonot puolet

-

-

-

-

-

-

No ei vaitiskaan, ei täälläkään kaikki ole täydellistä. Yhteensä isona miinuksena on tietenkin itikat. Tälläinen kuusamolaisen ja sodankyläläisen verisekoitus on niin huumavan makuista, että mun seurassa saa yleensä olla ihan rauhassa itikoilta, ne on nimittäin kaikki mun kimpussa. Oikein innolla odotan ensi kesää... Pahinta on tietenkin se, kun ei saa nukuttua itikoilta, siinä vaiheessa suuttuu vihanenkin mies.


Täällä ei itikoista ois haittaa

Yhteenveto

Etelä vs Pohjoinen, ehkä vastakkainasettelu on turha, molemmissa on puolensa. Toki minulle Lappi on se ykkönen, mutta viihdyn myös etelässä. Optimi olisi vietttää siellä muutama kuukausi kesällä ja loput ajasta Lapissa. Olisi mielenkiintoista kuulla teiltä pointteja puolesta ja vastaan.

Muistakaa myös ottaa mun Instagram seurantaan🤟 

@unelmanatakaisinkotiin

Kommentit

  1. Tarkoittaako etelä tässä vain pk-seutua? Itse asun suunnilleen puolivälissä Lappia ja pk-seutua, kumpaankaan en muuttaisi, mutta molemmissa on kiva käydä! Moni varmaan tietää Lapista vain laskettelu- ym turistikeskukset, mutta sehän on vain pintaraapaisu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nimenomaan pk-seudusta puhutaan. Lapin parhaat paikat löytyy nimenomaan turistipaikkojen ulkopuolelta!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos palautteesta, arvostan sitä

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi koti ja uusi työ

Uusi koti uudella paikkakunnalla ja uusi työ uudella alalla. Uusi työpaikka muuttaa elämää monesti todella paljon, puhumattakaan siitä kun samalla muuttaa 800 kilometriä pohjoiseen. Tänään voitaisiin jutella hieman fiiliksiä muutaman päivän kokemuksella. Rovaniemi asuinpaikkana Rovaniemen kaupunki Ounasvaaran rinteeltä kuvattuna Muutaman päivän kokemuksella Rovaniemi ja Rovaniemeläiset ihmiset eivät ole ollenkaan hassumpia. Lähes joka kerta, kun tapaan paikallisia ihmisiä, vastaanotto on jotenkin niin erilainen, kuin etelässä. Ei mikään ylitsevuotavaisen ystävällinen, vaan sellainen suorasukainen ja mutkaton. Juuri sellainen, kuin itsekkin olen.  Kaupunkina tämä vaikuttaisi olevan juuri sopivan kokoinen. Löytyy riittävät palvelut, mutta kaikki on silti lähellä ja luonto on heti vieressä. Lauantaina kun iltapäivällä saavuin tänne, kannoin tärkeimmät tavarat kämppään ja lähdin heti sanomaan Ounasjoen rannalta löytyvälle Kesäraflan rantasaunalle. Tästä paikasta muodostuikin heti suosikki

Ensikokemuksia safarioppaana

Ensikokemuksia safarioppaana, mikä on yllättänyt. Aloitin työt safarioppaana noin kuukausi sitten. Alta voit lukea ensifiiliksiä työstä. Muisto ajalta, kun Lappiin muutto oli vasta haave Miten päädyin tähän työhön? Asiaa on jo osittain sivuttu tässä blogissa, mutta tehdään pieni kertaus, kaikki eivät välttämättä ole vanhoja postauksia lukeneet. Olen siis syntynyt Sodankylässä vuonna 1988 ja muutin perheeni mukana Ouluun 1995. Oulussa tuli vietettyä pitkä aika ja viimeiset 8 vuotta ennen tänne muuttoa asuin Etelä-Suomessa. Lapissa olen käynyt useita kertoja joka vuosi, lähinnä kelkkailemassa ja sukuni eräkämpillä Kopsusojalla ja Jeesiöllä. Joka kerta täältä on ollut aina hankalampi ja hankalampi lähteä pois. Jossain vaiheessa alkoi kyteä ajatus, että miksipä tänne ei voisi jäädä pysyvästi. Viimeisen kahden kolmen vuoden aikana olen satunnaisesti, muutaman kerran vuodessa, selaillut työpaikkailmoituksia Lapin alueelta. Pikkuhiljaa alkoi muotoutua ajatus, että todennäköisesti matkailuala

Heinäkuu, miksi en ole Lapissa

Heinäkuu ja mun pitäs olla Lapissa Varmaan moni on ihmetellyt, miksi päivityksiä Lapista ei tuu. Sille on hyvä syy, en ole siellä. Jotenkin oli semmonen kutina, ettei tää tuu menemään niin, kuin oli suunnitelma. Monta kertaa olin tekemässä muuttoilmoitusta Lappiin, mutta aina se jostain syystä jäi.  Monta kertaa mietin, että Murphyn laki varmasti toteutuu ja jokin menee pieleen. Joku myös meni pieleen.  Tämä ei ole Lappi Mitä tapahtui ja miksi  Olin kummipoikien ja parin muun kossin kanssa Superparkissa. Sieltä löytyy lukuisia trampoliineja, missä on hirveän kiva pomppia ja tehdä temppuja. Jonkun olisi vaan pitänyt kertoa, ettei aikuisen ihmisen kannata sekaantua niihin. Yksi trampoliini oli sellainen, mistä pystyi hyppäämään (jos osaa) korkean tason päälle. Pojat aikansa yrittivät ja kun siitä ei tullut mitään, päätin näyttää miten se tehdään.  Otin muutaman reippaan pompun ja hyppäsin täysillä ylös ja eteenpäin. Hyppy jäi hieman vajaaksi ja vasen jalka kolahti isovarvas edellä seinää